Choroba może osłabić delikatny organizm dziecka. Spadek podaży energii, mniejszy apetyt oraz różnego rodzaju powikłania związane z chorobą powodują, że dziecko zazwyczaj przyjmuje niewystarczającą ilość pełnowartościowych i odżywczych pokarmów. Dlatego u chorych dzieci może wystąpić niedożywienie – to problem poważny i niestety wciąż zbyt rzadko poruszany. Tymczasem przestrzeganie odpowiednio zbilansowanej diety powinno być nieodłącznym elementem procesu leczenia.

Podczas choroby różnego rodzaju działania niepożądane terapii nie sprzyjają spożywaniu przez dziecko pokarmów. Dlatego pamiętaj, że zapotrzebowanie energetyczne organizmu osoby chorej wzrasta! Odpowiednie odżywianie podczas choroby ma wyjątkowo korzystny wpływ na wynik leczenia i proces rekonwalescencji.

Problemy z jedzeniem

Do problemów z jedzeniem spowodowanych chorobą należą:

  • zmniejszony apetyt,
  • niechęć do jedzenia,
  • problemy z gryzieniem,
  • problemy z połykaniem,
  • zaburzenia odczuwania smaku i zapachu,
  • ból przy jedzeniu,
  • suchość w jamie ustnej,
  • niemożność spożycia posiłku,
  • osłabienie,
  • drżenia,
  • niedowłady.

Problemy związane z przyjmowaniem posiłków w odpowiednich ilościach powodują, że chory słabnie i gorzej reaguje na leczenie, wydłuża się czas hospitalizacji i rekonwalescencji. W takim wypadku preparaty odżywcze dla dzieci wydają się być dobrym sposobem na zwiększenie wartości odżywczej całodziennego wyżywienia chorego. Płynna forma preparatu ułatwia spożycie – dziecko nie musi gryźć i przeżuwać, a skondensowana formuła zapewnia dużą ilość energii i składników odżywczych w małej, a przez to łatwiejszej do spożycia, objętości.

Pamiętaj, że zapotrzebowanie energetyczne organizmu chorego dziecka wzrasta! Odpowiednie odżywianie podczas choroby ma wyjątkowo korzystny wpływ na wynik leczenia i proces rekonwalescencji.

Preparaty odżywcze dla dzieci należy podawać, gdy występuje:

  • zwiększone zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze,
  • zmniejszone spożycie pokarmu,
  • zmniejszone przyswajanie składników odżywczych i energii,
  • nadmierna utrata składników odżywczych,
  • zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego.

Sytuacje, w których powinno się rozważyć wprowadzenie doustnego wsparcia żywieniowego:

  • brak apetytu związany z chorobą,
  • niedobory masy ciała,
  • alergie,
  • czas przed operacją i okres rekonwalescencji,
  • oparzenia i trudno gojące się rany,
  • choroba nowotworowa,
  • dziecięce porażenie mózgowe,
  • mukowiscydoza,
  • zespół jelita krótkiego.